Digitalna fotografija in Linux

Digitalna fotografija in Linux

Kaj uporabiti za obdelavo, shranjevanje, sortiranje in katalogiziranje digitalnih fotografij, ce ste, tako kot jaz, zapriseženi Linux uporabnik in vam tudi na kraj pameti, da bi porabili nekaj drobiža manj kot 900 EUR za Adobe Photoshop CS3, kaj šele, da bi uporabili tisti drugi operacijski sistem.

Moj je Nikon. To že veste, mar ne? Nikon iz sebe spravi RAW format slike opremljen z EXIF meta podatki. Datoteke imajo končnico .NEF. Pyexiv2 modul za python iz .NEF datoteke brez težave izbrska EXIF podatke. Rahla težava je, ker ni podpore za spreminjanje EXIF podatkov v RAW datotekah. CamFetch bo moral delati v okrnjenem načinu, brez dodajanja meta podatkov.  Nič hujšega, tako ali tako nisem dodajal nič pametnega.

Katalog slik? Po precej tuhtanja sem se ločil od googleve picasse, ker je nerodna, ne podpira tagganja v takšni meri, kot bi si želel. Vrnil sem se h digiKam. Digikam je v bistvu vse kar si želim, skupaj z podporo Nikonov Raw format. Fino.

Kaj pa tisti nadležni vroči pixel? Izkaže se, da pythonov Image modul odpre .NEF datoteko ampak iz nje uspe izluščit thumbnail originalne slike. Skratka neuporabno. Prednost tukaj je, da se v RAW formatu tistega pixla praktično ne vidi, je resnično ena majhna pikica. Z njo se bom ukvarjal kasneje.

Naknadna obdelava slik? Slike le redko kaj posebaj obdelujem, vsaj zaenkrat se nisem kaj preveč ukvarjal s tem. Vse kar zaenkrat potrebujem mi nudi Bibble Pro. Za kaj več, bi lahko uporabil Gimp, ki sicer trpi za podporo raw formatu. Bibble Pro je komercialni izdelek, ki stane 130 ameriških dolarjev, deluje na Linuxu, Windows pa tudi uporabniki tistih sadjarskih računalnikov, ga bodo lahko uporabili. V pripravi je verzija 5.0 izdelka, uporabniki verzije 4.10 bodo deležni brezplačne nadgradnje. Bibble Pro precej dobro opravi večino nalog posvetljevanja temnih delov fotografij, odstranjevanja raznih vročih pixlov in še marsičesa drugega.

Bibble Pro deluje na dovolj platformah, DigiKam se počasi premika k uporabi Qt4 knjižnic in KDE4 ((beta, razvojna različica je že na voljo)), tranzicija bo prinesla tudi Windows platformo. S python skriptami ne bo težav, tudi python deluje na večih platformah.

V bližnji prihodnosti bom uporabljal določena orodja, ki mi bodo nudila vse kar potrebujem za obdelavo, katalogizacijo in pregled mojih fotografij.

Za konec pa še dve povezavi na to temo:

Ubuntu productivity, blog zapis Lóránda Somogyia.

8 thoughts on “Digitalna fotografija in Linux

  1. filesystem isto ;-), preživi vse programe in OS-e 😉
    čeprav sem zaprisežen domači in poslovni uporabnik Linux-a, pa za obdelovanje fotk še vedno uporabljam Windows, saj sem se razvadil na Lightroom in kvaliteto Photoshop smart-sharpening-a
    zdaj ne vem kak je Bible pro, če je približno tak kot Lightroom grem na njega, samo za photoshop pa žal gimp ni zamenjava, pa četudi grem na 2 tedna terapije z avtohipnozo 😉

  2. Okapi, med najboljsim JPEGom in RAW formatom je nekaj razlike. Sploh tisti hot-pixel je na jpegu vecji.

    Verjetno se bom vseen nazaj na jpeg vrnil, ker mi konvertiranje iz raw v jpeg dela probleme. V smislu prevec dela je s tem. Moram samo se preverit kaj nardi bibble pro ce jpeg znova posnames kot jpeg.

  3. Seveda je nekaj razlike, ampak takšne, ki je zanimiva za profije. Pa še ti ne slikajo vsi v raw, ker je počasnejši. Kar se piksla tiče, moraš pa seveda zamenjati fotoaparat. Saj to menda pokriva garancija, ne?

    O.

  4. Za pixle ima Nikon (tako kot naj bi jo imeli vsi drugi proizvajalci) neko dopustno mejo. Koliko pixlov je lahko pokvarjenih. Kar sem bral po forumih je to, da imam samo en (oziroma stiri) take pixle v bistvu se precej v redu.

    Ko pridem z dopusta jim bom malo bolj zatezil, da naj ali zamenjajo aparat ali pa izklopijo tisti pixel. Pozna se pa samo pri ISO 320 in vec. Nizje ga ni.

Comments are closed.

Comments are closed.