Odprta koda resno načenja možnost preživetja zaprtokodnikov… Eh!?

Odprta koda resno načenja možnost preživetja zaprtokodnikov… Eh!?


“Tole me spominja na fenomen open sourcea. Tudi tam gre za skupino “kritičnih” religioznežev, ki živijo v vzporednem svetu, kjer je vse, kar je komercialnega, nevredno in torej ne obstaja.

Svet je poln idealistov, ki mislijo, da se borijo za boljši svet, v resnici pa trpinčijo sebe in skupnost, v kateri prevladujejo, in delajo sebi in drugim škodo.”

Denis Bider, kot Libertarčev komentar tedna

“Žaljiv odnos do vas imam(o) samo zato, ker želite open source ideologijo vsiliti kot univerzalni način delovanja na področju intelektualne lastnine.

To pa zelo smrdi po utopičnem komunizmu.

Delajte po svoje, kakor hočete in pustite pri miru vse, ki morajo s svojim intelektualnim delom preživeti in preskrbeti družine.”

— liberalec, komentar k zgornjem prispevku

Dve stvari bi želel izpostaviti.

Ljudje precej govorijo o open source ideologiji, vendar o njej vedo premalo. Precej, precej premalo. Po branju napisanega bi si upal trditi, da v bistvu vse kar vedo o open source sploh ne drži. Verjamejo v nekatere stvari, ki pa niso točne, še več, so enostavno izmišljene.

Druga stvar, ki je pa precej bolj hecna, je pa ta, da poznam nekaj libertarcev, ki so svoj čas veselo uporabljali odprto kodne rešitve in jih prodajali naprej. Morda to še vedno počnejo, ne vem.

Open source nikomur ne jemlje kruha, naj mi nekdo dokaže, da ga.

3 thoughts on “Odprta koda resno načenja možnost preživetja zaprtokodnikov… Eh!?

  1. heh, poznamo tudi libertarce, ki so napisali precej odprtokodnega programja, sicer pa so znani po žolčnem zagovarjanju drugega amandmaja in pravice do nošenja orožja… jep, brez dvoma, gre za komuniste v preobleki… 😉

    kakopak pa ljudje najraje govorijo o rečeh, ki jih ne poznajo ali ne razumejo!

  2. Okapi,

    Se spominjam tegale uvodnika. Pa vseeno se vedno trdim, da open source programerji ne odzirajo kruha nikomur. ‘Nedeljski’ programerji, ki se ukvarjajo z izdelavo nekih resitev za mikro in mala podjetja so prakticno ze vsi na robu prezivetja. Morda niso bili leta 1993. Danes pa v vecini primerov so. Vsak se raje odloci za resitev neke programerske hise, ki ima za sabo kaj vec kot ‘one-man-band’ ekipe. Ne pravim, da bi morali taksni programerji prenehati obstajati, bi se pa vsekakor morali prilagoditi. Saj bodo izumrli prej ali slej.

    One-man-band resitev je dobra dokler je poceni in dokler ti vse deluje. V primeru, da ti neka stvar crkne si pa, ti, kot stranka lahko kaj hitro v tezavah. Ce se tvoj one-man-band programer ubije z avtom medtem, ko je hitel k tebi popravljati Y2K problem v glavni knjigi, ki je zaprte narave. Si neko malo podjetje (ali pa veliko) lahko obeta nakup novega programa in vnos podatkov vanj za preteklo leto.

    Morda bi z open verzijo ‘glavne knjige’, kar je nekaj kar imam se vedno nekje v nacrtu, nekje dalec, dalec :), resnicno komu odzrl kos kruha. Po drugi strani bi mu pa ogromno kruha s tem tudi naredil. Saj bi bilo kar naenkrat polno strank, ki bi potrebovalo kup popravkov za to ‘zastonj’ glavno knjigo.

Comments are closed.

Comments are closed.