Socialna omrežja ali blogi?

Socialna omrežja ali blogi?

Socialna omrežja ((Tukaj imam v mislih predvsem internetna socialna omrežja)) so relativno nov pojav v svetu, ki ga poimenujemo s precej smešnim izrazom. Vsaj meni se zdi tako. Verjetno še komu od nas, ki smo odraščali na prehodu iz socializma v kruto okrutni kapitalizem. Marsikdo se bo še spomnil kako smo ob koncu osemdesetih let dobili socialni kruh. Kruh za reveže, tiste z manj prihodki, ki so si težko priborili vsakdanji kos kruha.

V trgovinah smo imeli bel kruh (ta dober) in črn kruh (ta ne tolk dobr) v obliki štruc in hlebcev. Potem je bil pa še socialni kruh, samo v obliki štruc in žemlje (v dveh velikostih).

Socialna omrežja in blogi so vzklili na plodnih tleh interneta v približno enakem časovnem okviru. Takole čez palec bi si upal trditi, da so internetna socialna omrežja precej bolj poseljena kot blogsfera. Samo Facebook ima več kot dvesto milijonov uporabnikov, myspace dvestošestedest milijonov, kje so še vsi drugi. Skupaj, kljub prekrivanju, je vseh uporabnikov različnih socialnih omrežij kakšna milijarda.

Milijarda bloggerjev? Daleč od tega. Socialnih omrežij sem se ogibal kot hudič križa, precej dolgo. Potem sem se pa uklonil predvsem zaradi raziskovalne narave in povezave z mojim delom s katerim si služim kruh. Začel sem uporabljati Facebook, potem še Twitter. Slednjega predvsem za posodabljanje statusa na Facebooku, sedaj v zadnjem času pa Twitter uporabljam vedno bolj aktivno. Uporaba in aktivnost na temle blogu je pa medtem precej usahnila.

Socialna omrežja dajejo občutek neke svobode, nadzora in lahkotnosti. Vsak se lahko prijavi in vsak lahko sodeluje. Pisanje relativno kratkih sporočilc drugim uporabnikom, klikanje na palce, ki molijo v nebo ali pa so obrnjeni proti tlom in tako naprej. Preprosto in enostavno je! Vsak lahko poizkusi, se preizkusi in se najde pri uporabi kakšne takšne storitve. Neargumentirano ocenjevanje in izražanje svoje volje je današnji trend socialnih omrežij. Like or Dislike, Hot or Not?

Pisanje bloga zahteva precej več napora. Potrebno je razmisliti o neki temi, zapisati kolikor toliko koherentno besedilo in iz vsega na koncu izpeljati vsaj nek zaključek. Besedilo ne sme biti predolgo, ker ga sicer ne bo nihče prebral do konca in niti ne prekratko. Težko je sestaviti smiselno celoto, s premalo besedami, da na koncu ne poveš nekaj na pol ali pa sploh nič ne poveš.

Na nek način so socialna omrežja res socialna v smislu socialnega kruha. Omogočajo izražanje svoje volje prav vsem, tudi tistim s premalo znanja za postavitev nekega bloga ((Čeprav je to dandanes precej trivialno)) in predvsem tistim s premalo znanja za pisanje bloga. So socialna omrežja blogi za neumne, manj vešče pisanja in izražanja? Ali pa so namenjena zgolj tistim, ki imajo premalo časa za pisanje blogov?

V resnici ne vem in mi niti ni pomembno. Pisanje bloga mi bo vedno ostalo, blog bo vedno tu za moj pobeg v virtualnost. Kraj kjer sem sam s sabo in pišem predvsem samemu sebi. Izrazim svojem mnenje in digitaliziram svoje misli, ker se mi zdi vredno, da jih ohranim, pa če jih potem za menoj še kdo prebere ali pa tudi ne. Vseeno.

Ja, socialna omrežja so današnji socialni kruh, duševna hrana za tiste, ki si ne morejo privoščiti tistega pravega poglobljenega pisanja bloga v katerem bi izražali svoja mnenja.

2 thoughts on “Socialna omrežja ali blogi?

  1. Kako zelo prav ti dam. Tudi sam sem že večkrat razmišljal, koliko blogov je mrknilo od kar se je razmahnil facebook. Pravih blogov skoraj ni več. Mrknil je tudi moj. Res je lažje nekaj bevskniti na twitter ali FB in to je to. Za blog si pa moraš vzet čas in premislit.

    Edino zadnji odstavek bi pokomentiral. SO so duševna hrana, tudi za tiste, ki imajo preveč časa in hrepenijo po malo globljih človeških odnosih.

    Ti samo piši blog, beremo. 🙂
    krtek

  2. Ja, pa še res je. Tudi precej kolegov je iz blog sfere pobegnilo na facebook pisati enovrstičnice. Škoda, nekateri blogi so bili mega zanimivi za branje in sem jih z veseljem prebiral. Sedanje stanje je bolj bogo: “Mel smo se full dobr”, “Bli smo v hribih”,…in podobni skupki besed se najdejo na fbju. Ja full fajn, samo mene mal zanimajo utisi, kakšna slikca in še kaj, česar včasih ni manjkalo na blogih.

    Mogoče sam zato še vedno pišem blog, ker vem koliko sam cenim dobro napisano objavo oziroma predvsem količino informacij, ki jih lahko ena dobra objava ponudi. Saj ne da so moje ne vem kako dobre(vsi pač nismo rojeni za pisanje), ampak se kolikor toliko trudim podati nekaj informacij. Predvsem pa mi je blog pomemben iz plati dnevnika, ker se lahko kadarkoli vrnem v preteklost in podoživim kak lep trenutek. Priceless…

    Uglavnem, ti kr veselo piši blog, ga z veseljem berem:) Sploh so smešne prigode vajinih otrok:) Kolk se to nasmejim:)

    LP in pozdravi Gabi. Reči, da jo otrok pozdravlja:) Mogoče se še spomne:)

Comments are closed.

Comments are closed.