Vista haklci

Vista haklci

Nekaj malenkosti, ki sem jih opazil pri vsakdanji uporabi Viste ((v Linux tako ali tako ne morem, ker mi je Vista povozila boot loader…)).

Nikjer ni nobenega direktorija, ki bi bil namenjen temu, da lahko uporabnik ((uporabnik v vlogi administratorja)) svojo izvršno datoteko posname vanj in jo bodo lahko zaganjali vsi uporabniki. Nekaj podobnega /usr/local/bin na unix-like operacijskih sistemih.

Vista UAC?UAC, user access control je skrajno, skrajno, skrajno nadležen! Poleg tega, da te za vsako stvar dvakrat vpraša, če jo resnično želiš narediti, ti pri drugem vprašanju zatemni ekran ((pri meni kar oba ekrana)) in vse kar lahko storiš je to, da potrdiš ali pa prekličeš opravilo. In potem, ko se odločiš, da boš UAC izklopil, te prijetno preseneti z zahtevo, da moraš sedaj sistem restartati. Lovely! Klikneš Restart Later, da lahko v miru zapreš vse aplikacije in se posloviš od ljudi in potem klikneš na Windows Mint ((bivši Start Gumb)) ter nato na Power gump in računalnik zaspi, se hibernira! Narava je potem hotela, daračunalnik nikakor ni hotel iz spečega stanja. Moral sem poiskati hardcore power switch na zadnji strani računalnika. Ga ugasniti, ponovno vključiti, počakati, da se Vista spet zbudi in potem eksplicitno povedati, da hočem restart in ne neke energijo varčujoče hibernacije. Bleeh!

No, računalnik se je postavil pokonci in Vista je prav veselo oznanila, da imam nameščen neko novo strojno opremo. Našla je Floppy Disk in me obvestila, da so gonilniki nameščeni. Juhu! Hec je edino v tem, da disketnika sploh nimam.

Vista Floppy

Od kje pa sedaj to? Nisem imel pojma. Zakaj sem v resnici sploh šel početi vse te stvari? Izklapljati UAC? Zato, ker sem hotel raztegniti eno zip datoteko. Sem jo poizkusil z Windows Vista vgrajeno podporo za Compressed Folders ((podporo, ki sem jo že kritiziral)), pa sem imel občutek, da bo predolgo trajalo…

Vista Unzip!

Res si je Vista vzela precej časa. Tole okence je bilo na ekranu kakih pet minut. Morda minuto manj, kaj pa vem. Hitrost 6,05 KB/sec ni ravno zavidanja vredna in je vztrajno padala. Ob doseženih 1.0 KB/sec sem stvar prekinil in začel z nameščanjem 7zip programa, ki služi podobnemu namenu.

Torej, ob počasnem delu Viste s compressed folderji sem namestil nov (de)arhiver, izklopil UAC, pri tem nekajkrat restartal računalnik, na koncu sem tisti arhiv vendarle razpakiral in pognal program v njem. Ob vsem tem sem pa pridobil disketno enoto, ki je v resnici nimam.

Krasn, bi rekli bloggerji!

7 thoughts on “Vista haklci

  1. Za disketo poglej pod control panel – system – hardware manager(ali nekaj takega, že dolgo nism šaril po visti) ter poglej na kaj naj bi bilo priklopljeno ter raziskuj naprej(ne opuščam možnosti da si to že naredil). Sestri je namreč na laptopu card reader prepoznalo kot floppy, fino ko vstaviš disketo veliko 2gb. In baje da so tudi hotfixi za to počasno razkopiranje/kopiranje… In da, zaradi takih neumnosti sam ne grem na visto ker bi si pregriznil kolena ter izstaknil oči od živčnosti

  2. V te namene so pametni ljudje pri vmware pogruntali virtual machine 🙂 Ki je edini primeren prostor za poganjanje teh cud od “operacijskih sistemov”.

  3. Kar pa najbolj občudujem so ljudje tipa mohimm (pa nič direktnega), ki so pripravljeni ob vsaki taki hibi svetovat in dajat navodila in to za stvari, ki bi naj same po sebi delovale. Vidim pa, da kljub vsemu Viste noče več videt 😀 Le zakaj 😀 😀 😀

  4. @sekundek: Zadnji stavek b mojem komentarju pove zakaj sem še na XP-jih. Stvar navade ,ker vem kje me bo kaj “zajebavalo” in tisto izklopim preden sploh srečam. In sam bi rad prešaltal na alternativo, vendar pa dejstvo ,da lahko poganjam XP-je z zunanjega diska, linux distribucije pa se obesijo, mi ne da veliko izbire.
    Se strinjam da je banalno govoriti o svareh katere naj bi delovale, vendar spet, ob branju tega bloga se mi je dozdelo da Kit ne uporablja windowsow ( Sovražim Okna ), iz tega sklepam da ne pozna kakšnih takih čudnih “redmondskih” razmišljanj, torej sem ponudil morebitno pot do rešitve problema.
    Pa se opravičujem za toliko bluzenja, ravno prišel v tipkarsko formo :).

Comments are closed.

Comments are closed.