Pogovorna okna

Pogovorna okna

Pogovorna okna programov, ki se odpirajo medtem, ko program deluje in nima fokusa se morajo odpirati v ozadju in NE jemati fokusa programu, ki si ga trenutno lasti!

Še posebno ne, če se da preslednico in tipko enter uporabiti za potrditev privzete izbire v dialogu.

Tako se meni pogosto dogaja, da nekaj tipkam v programu X medtem, ko čakam, da program Y opravi neko opravilo. Izkoriščam zmožnosti operacijskega sistema. Večopravilnost se reče tej zmožnosti. In medtem, ko jaz veselo večopravilno tipkam, minding my own business, se mi na zaslonu pojavi neko pogovorno okno, ki me nekaj sprašuje. Kaj točno, ne vem. Pogovorno okno dobi fokus, jaz pa med hitrim tipkanjem ponavadi prej zadevo potrdim ali prekličem, odvisno od privzete možnosti, preden sploh preberem kaj je bilo tam napisano.

Sem mar sam kriv, da  tako hitro tipkam in bi moral tipkati bolj počasi ali je narobe to, da na novo odprta pogovorna okna dobivajo fokus čeprav si ga ne zaslužijo? Odpiranja pogovornih oken na povsem napačnem zaslonu pa niti ne bom komentiral. S tem se bom ukvarjal drugič.

5 thoughts on “Pogovorna okna

  1. Settings->Desktop->Window Behavior->Advanced.
    Poiščeš “Focus stealing prevention level”
    Nastaviš na “Extreme”.

    Kje je problem ?

  2. KDE ima to lepo za nastavit kot je polz opisal. Poleg tega se lahko “tweaka” nastavitve za vsako aplikacijo ali okno posebej 😉
    Meni “normal” ustreza.

  3. Če je samo yast problem, ostalo pa dela ok, potem v Window-Specific settings dodaš vnos za yast (pomagaj si z Detect) ter pod workaround vklopiš Focus Stealing prevention (Force, High). Tako imam jaz in lepo potisne tista skakajoča okna tam kjer bi morala bit.

Comments are closed.

Comments are closed.